Слаткишима против каријеса

Гумене бонбоне које садрже ксилитол, замену за шећер, могле би да се користе у борби против пропадања зуба. Истраживачи тврде да ксилитол “измучи” бактерије у толикој мери да се оне слабије размножавају.

Ксилитол је заслађивач природног порекла који се налази у различитим врстама бобичастог воћа, кукурузу, брези и другим биљкама.

Истраживање је показало да замена за шећер смањује ниво стрептококних бактерија (mutans streptococci) које су познати изазивачи каријеса.

За разлику од белог шећера и глукозе, ксилитол бактерије не могу да користе као енергију.

Бактерија се закачи за ксилитол али не може да га разложи да би га користила као гориво, објашњавају стручњаци са Вашингтонског универзитета у Сијетлу.

У покушају да разложе ксилитол, бактерије истроше енергију, а не добију ништа за узврат што умањује њихову способност размножавања, те утиче на смањење њиховог броја.

Жвакаће гуме са ксилитолом су доступне, али нису погодне за мању децу.

Ефекат гумених бонбона са ксилитолом као заслађивачем праћен је код 154 детета која иду у основну школу.

Свако дете је, три пута током времена проведеног у школи, добијало четири гумене бонбоне с тим што су неке биле заслађене ксилитолом а остале малтитолом, другим вештачким заслађивачем.

На почетку студије и након шест недеља измерене су количине бактерија у узорцима плака узетих са дечјих зуба.

Резултати су показали да су и ксилитол и малтитол утицали на смањење нивоа бактерија које изазивају каријес, па је закључак истраживања да гумене бонбоне са тим вештачким заслађивачима могу допринети оралном здрављу деце, уз напомену да малтитол мора додатно да се испитује да би се утврдио његов стварни учинак.

Следећи корак истраживача је да покажу да слаткиши са ксилитолом заиста спречавају кварење зуба код деце.

Гумене бонбоне са ксилитолом које су коришћене, специјално су прављене за потребе истраживања и још се не могу наћи у продаји.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 13. октобар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи