Све више гојазних у земљама Медитерана

Гојазност је у порасту широм јужне Европе, Северне Африке и Блиског истока, јер су се људи са обала Медитерана одрекли исхране својих предака и окренули маснијој, брзој храни, упозорила је Организација УН за храну и пољопривреду (FAO).

У последњих 40 година дневни унос калорија у земљама као што су Грчка, Италија и Шпанија повећан је за 30 одсто, што је за 20 одсто више него у земљама на северу ЕУ.

Чланица ЕУ са највишом стопом гојазних је Грчка са чак 75 одсто гојазних људи и особа са прекомерном тежином.

Следе Италија, Шпанија и Португалија, у којима је половина популације са вишком килограма.

Типична медитеранска исхрана базирана на маслиновом уљу, риби и поврћу, такође је све мање присутна на Блиском истоку и у Северној Африци, где су се навике у исхрани промениле, а унос калорија повећан.

Виши економиста ФАО, Џозеф Шмидхубер истакао је да људи са Медитерана све више једу "премасну, преслану и преслатку" храну.

Земља са највећим порастом гојазних је Шпанија, где је пре 40 година било 25 одсто гојазних, а данас их има чак 40 одсто.

Извештај, такође, промене у исхрани и тежини приписује и факторима као што су све већи број супермаркета и ресторана брзе хране, као и чињеници да се људи све мање крећу, али не уносе мање калорија.

Резултат промена је вишак килограма, истичу у Организацији УН за храну и пољопривреду.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 13. октобар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи