Мождани удар последица живота са пушачем

Непушачи који су у браку са пушачима у опасности су да доживе мождани удар, упозоравају научници. Живот поред пушача повећава ризик од можданог удара за чак 42 одсто у односу на оне који живе са непушачима.

Ризик се повећава на чак 72 одсто код бивших пушача који живе са пушачима, то јест бивши пушачи који су у браку са пушачем су у опасности од можданог удара као и сами пушачи, наводи се у студији објављеној у Америчком журналу превентивне медицине.

"Остављање цигарета чини добро вашем здрављу, али и здрављу оних са којима живите," истиче Мариа Глимор са Харвардске школе за јавно здравље, шеф истраживачког тима који је током девет година пратио здравствено стање више од 16.000 људи старијих од 50 година који никада пре нису имали мождани удар.

Глиморова додаје да је све више доказа о бројним здравственим проблемима који се јављају као последица пасивног пушења.

Особе које удишу дувански дим, а нису пушачи имају много веће шансе да оболе од рака плућа, рака синуса, инфекција респираторног система, срчаног удара.

Дим цигарета који удишу непушачи боравећи у истој просторији као и пушачи, садржи токсичне и канцерогене материје као што су формалдехид, бензен, винил-хлорид, арсеник, амонијак и водоник-цијанид.

У студији су коришћени подаци који се односе на пушење цигарета, док цигаре и луле нису узете у обзир.

Иако је штета коју родитељи пушењем наносе деци непушачима много већа и код њих су присутнији проблеми са дисањем и астмом, фокус истраживања био је на последицама које од пасивног пушења имају супружници.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 13. октобар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи