У петак потпуно помрачење Сунца

Тотално помрачење Сунца моћи ће у петак да се види само из најудаљенијих делова земљине кугле: са североисточног обода Канаде и горњих делова Гренланда, из делова Русије, Кине и Монголије, укључујући и пустињу Гоби. Помрачење ће трајати два минута и 27 секунди.

Неки од делова Земље, као што је Арктик, на којима ће помрачење најдуже трајати, међутим, имају 75 одсто шансе лошег времена, како предвиђају метеоролози што ће отежати посматрање те ретке природне појаве.

 

Али, они који не буду били у прилици да лично уживају у тоталној еклипси, моћи ће да је захваљујући НАСИ отпрате преко интернета а и неки музеји, као што је Истраживачки музеј у Сан Франциску, имаће специјалне програме посвећене том догађају.

Следеће тотално помрачење Сунца одиграће се 22. јула следеће, 2009. године и биће видљиво са јужнијих делова Земље него овогодишње.

Такође, то ће бити најдуже помрачење у 21. веку и трајаће читавих шест минута и 39 секунди.

 Но, пошто ће се оно десити у периоду монсунских киша, моћи ће да се види само ако време то дозволи, и то из Индије, Непала, Бангладеша, Бутана, Кине и са Тихог океана.

Тотално помрачење Сунца дешава се када Месец, Земља и Сунце дођу у исту линију, те Месец Земљи заклони Сунчеву светлост.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 13. октобар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи