Остаци викиншког насеља на Гренланду

Рушевине које су недавно пронађене на крајњем северу Гренланда највероватније су остаци викиншког ловачког насеља.

Кнут Еспен Солберг, вођа истраживачког пројекта "Арктик који се топи", каже да пронађени остаци такође сугеришу да на Гренланду пре једног миленијума није било тако хладно као данас.

"Пронашли смо остатке пристаништа за велике бродове дужине око 30 метара. Начињено је од камена", рекао је Солберг, додајући да ће даља истраживања као и примена методе радиоактивног угљеника ближе одредити старост ископина.

Пронађени су остаци мањих камених кућа, које су заједничке и за Викинге и за Инуите, али за разлику од Викинга Инуити нису никада градили пристаништа, јер су већином пловили у кајацима.

Викинзи су ловили моржеве, фоке и поларне медведе, и то већином на западном делу острва.

"Остаци насеља Викинга, које је највероватније било сезонског карактера, пронађени су на најсевернијој тачки острва, јер је време када су они тамо живели било доста топлије", рекао је Солберг.

Викинзи су нестали у 14. веку, што се подудара са недовољно разјашњеним захлађењем на острву.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 13. октобар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи