Вештачки панкреас за неколико година

Истраживачи који раде на вештачком панкреасу веома су близу решења које ће знатно поједноставити садашњи нашин регулације шећера у крви. Научници верују да ће досадашња два одвојена процеса-константно мерење глукозе и убризгавање инсулина, ускоро сместити у паковање без рубова.

Механички панкреас би знатно умањио потребу за анализом крви и убризгавањем инсулина чему су дијабетичари подвргнути неколико пута у току дана.

"Мислим да смо на прагу прављења прве генерације вештачког панкреаса," истиче доктор Роман Ховорка са британског Универзитета у Кембриџу који тестира експерименталне уређаје Абот лабораторија и Медтроника, који су водећи произвођачи инсулинских пумпи и монитора.

Тим предвођен Ховорком је започео тестирање уређаја код пацијената са дијабетесом типа 1, аутоимуног обољења код кога организам грешком уништава ћелије панкреаса које стварају инсулин.

Сензор за константно праћење нивоа инсулина, смешта се испод коже и резултати се могу очитати ма монитору. Рачунар одређује одговарајућу дозу инсулина коју пумпа, коју многи пацијенти већ носе, убризгава.

Неки пацијенти-волонтери, пуштени су кући са уређајем, али су за сваки случај под константним надзором медицинске сестре.

Америчка Агенција за храну и лекове помно прати и учествује у испитивању уређаја како би се до резултата дошло што пре и са највећом могућом тачношћу.

Опрезно праћење нивоа инсулина, нарочито је важно за пацијенте са дијабетесом типа 1 да би се избегло колебање у нивоу шећера у крви.

У случају озбиљног пада количине шећера у крви, пацијент може игубити свест, па и умрети, док код превелике количине долази до оштећења капилара, а затим и органа.

Количина шећера у крви расте постепено, скоро неприметно јер симптома скоро да нема све док не дође до губитка вида, отказивања бубрега или оштећења срца.

Компјутерски део уређаја, величине "Ај-пода", не сме да буде у влажном окружењу, а да би био потпуно водоотпоран потребно је још пет до шест година.

Вештачки панкреас користи малу цев за убризгавање инсулина која је пришвршћена за мишицу или стомак, за разлику од традиционалне пумпе код које је цев дуга скоро метар.

Предност новог уређаја је и у томе што компјутер очитава резултате мерења и активира пумпу што сада сам пацијент мора да ради.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 13. октобар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи