Рибља крљушт-ратна опрема будућности

Крљушт која штити ратоборне врсте риба од уједа грабљивица, али и припадника њене врсте, крије тајну ратне опреме будућности, наводе истраживачи Института за технологију у Масачусетсу. Лагана, вишеслојна крљушт је омогућила опстанак врсти Polypterus senegalus током 96 милиона година.

Резултати студије, објављени у часопису "Природни материјали" (Nature materials), откривају како функционише заштитна крљушт тих риба.

Свака плочица крљушти је вишеслојна што умањује и преусмерава притисак уједа.

Пукотине не иду далеко, дизајн им не дозвољава, нити радијално што најчешће доводи до катастрофалних последица, већ иду у круг око места оштећења.

"Многе особине и принципи дизајна описане крљушти-издржљива површина и механизам слабљења енергије притиска, могу се применити при изради заштитне опреме за људе," истиче Кристина Ортиз, вођа истраживачког тима.

Уз финансијску помоћ Војске Америке, спроведено је детаљно истраживање те слатководне врсте рибе, која најчешће живи у мутним плићацима и забаченим речним рукавцима.

Одбрамбени, лако приметан оклоп, развио се због бројних опасности не само од грабљивица, већ и рођака јер је ова риба месождер веома ратоборна, па уједи током борбе око територије или хране могу бити фатални.

Оклоп од крљушти еволуирао је пре више милиона година кад су вребале грабљивице са огромним чељустима, канџама, као и опасним зашиљеним реповима.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 13. октобар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи