Бензин може боље да се искористи

Нови, високоефикасни систем који преводи топлотну у електричну енергију, могао би ускоро да повећа степен искоришћења бензина, наводе амерички истраживачи. Само 25 одсто енергије коју ствара бензински мотор, користи се за покретање возила. Остатак “побегне” кроз ауспух.

Истраживачи са државног Универзитета у Охају и Калифорнији, мишљења су да део изгубљене енергије може да се рециклира уз помоћ термоелектричног материјала који је два пута ефикаснији од оних који се сада користе.

"Материјал ради све што треба. Производи електричну струју као и конвенционални топлотни мотори, то јест парни мотори-бензици или дизелаши-заједно са електричним генератором, само што користи електроне као радну течност уместо воде или гасова и прави струју директно," истиче Џозеф Херманс, вођа истраживачког тима.

Термоелектрични уређај који топлотну енергију издувних гасова преводи у електричну енергију, искоришћење горива могао би да повећа и за 10 одсто.

Идеје о употреби термоелектричних материјала и уређаја, присутне су већ дуго, али није било смисла користити их када је цена нафте била 20 долара за барел, међутим, сада када су енергенти поскупели пет и више пута, алтернативне идеје су више него добродошле.

Цена система ће бити формирана у зависности од интересовања и кратања цена на тржишту енергената, а у року од пет до десет година би требало да се систем усаврши и припреми за масовнију употребу.

Уколико масовна производња буде заживела, систем би могао да кошта око 10 долара, а можда и мање.

Најефикаснији материјал који се користи у термоелектричним генераторима је смеша натријума и олова, чији коефицијент искоришћења износи 0,71, док се малим унапређењем добија коефицијент 1,5.

Систем за конвертовање мора да буде изолован због присуства талијума који је изузетно токсичан, али би систем за изолацију могао да се рециклира, а могуће је и увођење нових нетоксичних термоелектричних материјала.

На вишим температурама својства материјала се побољшавају, а уз најновија достигнућа, аутори истраживања надају се још бољим резултатима.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 13. октобар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи