Хиперактивност и поремећај пажње у порасту код старије деце

Број деце код које је откривен поремећај смањене пажње праћен хиперактивношћу је већи кад су у питању старија деца, док се код млађе деце не бележи одступање од претходног просека, упозоравају стручњаци.

Према подацима америчког Центра за контролу и превенцију болести, дијагностикован недостатак пажње код деце узраста између 12 и 17 година, растао је у просеку за четири одсто годишње у периоду од 1997. и 2006. године, док је код деце старости од 6 до 11 година скоро без промене.

У истраживању су коришћени подаци преко 23.000 деце старости од шесте до седамнаесте године, прикупљени током 2004, 2005. и 2006. године.

Резултати показују да је скоро пет одсто деце имало тај поремећај, који постаје очигледан најчешће у предшколском узрасту и раном школском периоду.

Таква деца имају потешкоће у контролисању понашања и тешко одржавају пажњу, те долазе у контакт са стручњацима за ментално здравље, користе лекове и чешће иду код лекара.

Дечаци и деца са латино-америчким пореклом, подложнији су поремећају

Аутори студије нису навели разлоге због којих деца из старије групе чешће обољевају, али претпостављају да су та деца била на више систематских прегледа на којима је поремећај могао да буде примећен, за разлику од малишана.

Поремећај прати стање узнемирености, импулсивност, непажња и лако разбијање концентрације, што све може довести до тога да дете не може да прти наставу у школи нити да одржава друштвене контакте.

Терапија подразумева лекове метилфенидатне основе који умањују импулсивност и хиперактивност, повећавају концентрацију.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 13. октобар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи