Бебе које чувају родитељи-мршавије и здравије

Бебе о којима се, поред родитеља, старају и друге особе, подложније су незравијем програму исхране што доводи до повећане телесне тежине у првој години живота, али и гојазности у детињству и касније током живота.

Родитељи би требало да поразговарају са васпитачима у јаслицама и особама које се старају о њиховој деци о количини хране, начину и времену храњења да би се избегли ризици недовољног или прекомерног давања хране код куће, упозоравају истраживачи.

У истраживању, спроведеном над преко 8.000 деветомесечних беба, анализирани су подаци о томе ко их чува, распореду храњења, количини хране, као и колико су добијале на тежини. Више од половине беба имале су редовног "странца" као старатеља већи део дана.

Око 40 одсто беба о којима се нису старали само родитељи када су имале мање од три месеца, мајке су мање дојиле и раније им је уведена чврста храна него што је то код беба које су време проводиле са родитељима.

Деца која су ишла у јаслице су за само девет месеци имала чак 175 грама више него њихови другари које су пазили родитељи.

Такође, деца коју су чували рођаци или баке и деке била су тежа у просеку 162 грама, раније су прелазила на чврсту храну и ређе су дојена.

Аутори студије скренули су пажњу и на податак да већа телесна тежина код одојчета води ка ризику од вишка килограма у детињству, младости али и одраслом добу.

С обзиром на растући проценат запослених мама, процењује се да чак и до 72 одсто беба до навршене прве године живота проводи неко време са особама које нису њихови родитељи.

Још један разлог за забринутост представља податак да је у последњих тридесетак година проценат гојазних беба узраста од шестог до двадесеттрећег месеца порастао са 7 на 12 одсто.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 13. октобар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи