Срце упозорава пре него што стане

Бол у грудима, губитак даха, мучнина или повраћање, али и губитак равнотеже знаци су који могу указати да предстоји срчани удар, закључили су немачки научници.

Испитујући сведоке 406 срчаних удара од којих су пацијенти на месту преминули, лекари су открили изненађујућу учесталост упозоравајућих знакова који указују на "приближавање" инфаркта.

Неки људи почели да осећају те симптоме сатима пре застоја срца, а у чак 90 одсто случајева у којима је било симптома, они су трајали барем пет минута.

У само 25 одсто случајева, пацијенти су доживели срчани удар "из ведра неба", без претходних симптома.

Инфаркт и шлог су убице број један у свету и одговорни су за смрт 17,5 милиона људи сваке године.

Двадесет одсто свих смрти у САД сваке године последица је изненадног срчаног удара, а једва пет одсто људи га преживи.

Слична је ситуација и у нашој земљи, у којој су око 57 одсто свих смртних случајева у Србији последица болести срца и крвних судова. И млађи су нажалост на удару, јер пет одсто петнаестогодишњака има повишен притисак.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 13. октобар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи