Мождани удар по женској линији

Жене чије су мајке или сестре претрпеле мождани удар изложене су већем ризику да ће га и оне доживети, тврде британски стручњаци.

Позната је генетска подлога исхемијског можданог удара, али није било познато колико генетика и околни фактори могу бити узрок удара.

Британски научници су проучавали пол пацијената и њихов ризик од можданог удара који је био заснован на породичној историји те болести.


Они су, такође, користили податке из популацијске студије која је обухватила све случајеве можданог удара код више од 91.000 људи који су се контролисали код 63 породична лекара.

Аутори студије су открили да је у односу на мушкарце, код жена чешће у породичној анамнези било случајева можданог удара код мајки и сестара.

Открили су, такође, да је старост пацијенткиња када су имале свој први мождани удар слична старости њихових мајки када су доживеле удар, али не и њихових очева.

Аутори студије су исказали уверење да је историја болести код женског рођака из најуже породице важан показатељ повећаног ризика од можданог удара код жена.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 13. октобар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи