Веза између дијабетеса и туберкулозе

Дијабетес повећава могућност обољевања од туберкулозе, показали су резултати анализе више истраживања реализованих у последњих 40 година. Од последица туберкулозе годишње умре 1,6 милиона људи, па се на превенцији све више ради.

Научнице Кристи Џијон и Меган Мари с Медицинског факултета при универзитету Харвард дошле су до везе између два обољења анализирајући 13 истраживања спроведених на више од 1,7 милиона људи међу којима и више од 17.000 оболелих од туберкулозе.

Закључак анализе је да дијабетес три пута повећава опасност од настанка туберкулозе.

Трећина светске популације заражена је бактеријом која изазива туберкулозу, а најчешће напада плућа.

На срећу, само десет одсто заражених оболи, али уколико се не лечи смртни исход је неминован код половине оболелих.

Дијабетес би, према мишљењу Кристи Џијон и Меган Мари, могао да буде узрочник више од десет одсто случајева туберкулозе у Индији и Кини.

Иако је највећи број заражених и оболелих у земљама у развоју, у развијеним земљама број туберкулозних болесника расте због ослабљеног имуног система коришћењем имуносупресивних лекова, наркотика, као и код оболелих од СИДЕ.

Интензивирањем акција на дијагностиковању и лечењу дијабетеса, глобалне потешкоће изазване туберкулозом могле би да се смање.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 13. октобар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи