Ултраљубичасти зраци одговорни за меланом

За настанак меланома најризичније је интензивно излагање ултраљубичастом зрачењу, нарочито ако је праћено опекотинама, упозоравају стручњаци. Број младежа се повећава у току живота, а дечаци и деца која слабо подносе сунце имају их више. Особе са више младежа, подложније су раку коже, али им тело спорије стари, резултат је истраживања спроведеног у Британији.

"Меланом је малигни тумор меланоцита, који се последњих 20 година све чешће појављује," упозорио је Жељко Мијушковић, дерматовенеролог на Клиници за кожне и полне болести Војномедицинске академије у Београду.

Једна од основних одлика меланома, због које је тај тумор на лошем гласу, је непредвидљиво понашање јер, може да настане из наизглед сасвим безазленог младежа.

Од 1973. до 1994. године, учесталост меланома у САД је повећана за 120,5 одсто, а у Аустралији где се иначе најчешће и јавља, од 1980. до 1990. године, повећана је више него троструко.

Превенција је и у овом случају најважнија и зато треба пазити на симптоме - крварење краста, црвенило, бол, свраб.

У неким случајевима, меланом напредује само локално, без удаљених метастаза, док се код других пацијената могу прво открити удаљене метастазе, а да при том примарни тумор остане неоткривен, наводи Мијушковић.

Свака промена на кожи може се уклонити, али је услов да интервенцију обавља специјализована особа - дерматохирург, хирург пластичар или максилофацијални хирург.

Младеже треда што чешће прегледати, поготово ако је неко у породици већ имао меланом.

Посебну пажњу треба обратити на велике младеже пречника више од шест милиметара, нарочито ако су необичног изгледа, несиметричног облика, различите боје и необичних ивица, истиче доктор Мијушковић.

Резултат најновије студије британских научника је да број младежа на телу може бити јасан показатељ брзине старења тела.

Истраживање је обухватило 1.800 особа чији ДНК за старење је упоређен с бројем младежа које имају на телу.

Закључак је да се ДНК особе која има више младежа боље одупире старењу!

Научници су, такође, истраживали везу између настајања младежа и старења органа попут срца, мишића, крвних судова и артерија, при чему се показало да они који имају 100 и више младежа старе и до седам година спорије од оних који имају мање од 25.

Особе са много младежа, имају, дакле, већи ризик од рака коже, али и значајну предност да им тело спорије стари.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 13. октобар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи