Помак у борби против маларије

Група аустралијских истраживача саопштила је да је открила нов метод у борби против маларије. Реч је о инфективној болести која може да се спречи и излечи, уколико се примени одговарајућа терапија.

Паразит изазивач маларије (Плазмодијум), производи лепљиву супстанцу која чини лепљивим и ћелије заражене тим паразитом, тако да оне остају залепљене за зидове крвних судова.

То онемогућава заражене ћелије да дођу до слезине, где имунолошки систем уништава паразите.

Истраживачи су успели да докажу да заустављање лучења једног од протеина ( који обезбеђује лучење те лепњиве супстанце), зауставља њено лучење, пренели су француски медији.

До ових открића научници су дошли тако што су развили мутиране ћелије из којих је одстрањен један од 83 гена који утичу на то да паразит модификује заражене ћелије.

Испитујући сваки од ових гена, установљено је да 8 протеина утиче на производњу лепљиве супстанце.

Уклањање само једног од тих 8 протеина спречава заражене ћелије да се лепе за зидове крвних судова.

Научници су истакли да би спречавање функцинисања тих протеина уз помоћ одређеног лека, или евентуално вакцине могло да има једну од главних улога у сузбијању маларије.

Сваке године од ове болести умре више од милион особа у Африци.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 16. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи