Мајмуни мислима управљају роботима

Амерички научници развили су технологију која омогућава мајмунима да контролишу роботичку руку користећи сопствене мисли.

Истраживање које је у току на Универзитету Питсбургу укључује уградњу електрода у део мозга мајмуна који контролише покрете.

Доктор Ендрју Шварц и његов тим научника верују да ће њихов рад помоћи људима који више не могу да користе сопствене удове - јавља Глас Америке.

У току експеримента, мајмун покушава да ухвати слаткиш користећи само своје мисли. Његове руке су везане али он ипак контролише роботичку руку која гура слаткиш у његова уста. Он чак може да врати протетичке прсте назад како би полизао остатак слаткиша.

Научници са Питсбуршког универзитета уградили су стотину малих електрода у део мајмуновог мозга. Танке жице воде од његовог мозга до компјутера повезаног са роботичком руком.

Када мајмунове мисли кажу руци да се покрене она то и учини.

Неуролог Ендрјху Шварц истиче: "То показује да знамо више о функцијама мозга и веома брзо смо достигли тачку на којој заиста можемо нешто лепо да користимо".

Шварц такође указује да добробити од истраживања могу да имају пацијенти који имају парализу, повреде кичме или неуролошке поремећаје.

Доктор Лојд Хеј ради са квардиплегичарима.

"Мислим да је истраживање веома важно јер показује како мозак може да буде коришћен да би контролисао неке врсте спољних апарата и када радите са квардиплегичарима, чак и веома мало побољшање њихових способности да контролишу неку врсту спољног окружења, може да буде огромно - закључио је доктор Хеј.

Истраживачи оцењују да би технологија која омогућава мајмуну да покреће апарат помоћу мисли, могла да буде усвојена за људску употребу за неколико година.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 16. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи