Емпатија је локализована у мозгу

Способност за разумевање и саучествовање у осећањима и емоцијама других особа (емпатија), локализована је у мозгу.

Резултати једног француског истраживања показали су да је способност за разумевање и саучествовање у осећањима и емоцијама других особа емпатија, локализована у мозгу.

Француски научници из Института за здравље и медицинска истраживања - "Инсерм" дошли су до тог резултата обавивши испитивање мождане активности код пацијената оболелих од конгениталне неосетљивости на бол (КНБ).

Француски научници су испитивали магнетном резонанцом начин на који ти пацијенти могу да замисле бол друге особе када им нису позната осећања коју она изазива.

Тим пацијентима су приказиване фотографије на којима су приказани делови тела у разним болним ситуацијама.

Пацијенти с КНБ-ом су изјављивали да приказ бола добија у њима апстрактни карактер, као и у свакодневном животу приликом гледања филмова.

Магнетна резонанца је показала да код тих пацијената с већом способношћу за емпатију долази до интензивнијег активирања области мозга који се односи на повезивање бола друге особе с друштвеним емоцијама, као што је саучествовање с другима у болу.

Да би компензовали недостатак способности саосећања с другим особама, људи оболели од КНБ-а морају да покрену комплексан мождани процес који зависи управо од њихове способности за емпатију.

Захваљујући том процесу, свака особа може да замисли осећања које никада није доживела, пренели су француски медији.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 07. октобар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи