четвртак, 10.07.2008, 11:51 -> 15:45
štampajЦелијакија болест о којој се мало зна
У Србији се не зна тачан број оболелих од целијакије, неспособности организма да подносе глутен, односно беланчевине у брашну од пшенице, ражи и јечма. Према неким проценама, таквих болесника је у Србији око 70.000, а болест још није довољно позната па сви оболели нису регистровани.
Целијакија се јавља и код деце и код одраслих, подједнако оболевају оба пола и за добијање те болести постоји генетска предиспозиција. Прате је неспецифични симптоми, па је болест тешко дијагностификовати.
Једини могући лек, који особама оболелим од целијакије омогућава нормалан живот, је стриктна и доживотна дијета без глутена, а уколико се оболели не придржавају те дијете долази до оштећења слузнице танког црева, као и до бројних компликација које произилазе из поремећаја варења и упијања хране.
Глутен је присутан у готово свим индустријским производима, чак и у оним у којима се његово присуство не очекује, у лековима, пастама за зубе, козметичким производима, пићима, кафи, чоколади, бомбонама...
На седници Групације произвођача дијететских намирница и Удружења Привредне коморе Србије за пољопривреду и прехрамбену индустрију и Удружења за целијакију произвођачима хране је представљен знак прешаране пшенице, којим ће убудуће бити обележавана храна, која не садржи глутен.
Упутство
Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.
Број коментара 1
Пошаљи коментар