Канабис повећава опасност од рака тестиса

Учестало конзумирање марихуане током дужег временског периода за 70 одсто повећава опасност од најагресивнијег облика рака тестиса, резултати су истраживања обављеног у Сијетлу.

Истраживање објављено у Сијетлу дало је разлог више за забринутост мушкарцима који често конзумирају марихуану.

Наиме, резултати истраживања, објављени у америчком научном часопису "Кенсер" (Cancer), показали су да учестало конзумирање канабиса током дужег временског периода повећава опасност од развоја најагресивнијег облика рака тестиса.

Научници центра за истраживање рака "Фред Хачинсон" из Сијетла дошли су до тог резултата обавивши анкету о конзумирању канабиса на 369 становника тог града старости од 18 до 44 године којима је дијагностикован рак тестиса. Подаци су упоређени с подацима 979 здравих особа.

Опасност од рака тестиса била је повећана за 70 одсто код оних који су конзумирали канабис у време обављања дијагностике, а двоструко већа код оних који су пушили марихуану најмање једном седмично или оних који су дужи временски период били изложени тој супстанци.

Резултати истраживања наводе и на закључак да канабис утиче на појаву једне од две врсте рака тестиса, која се јавља код младих мушкараца старости од 20 до 35 година и представља око 40 одсто случајева рака тестиса.

Разна истражвања су већ показала да константно конзумирање канабиса има велики број нежељених ефеката на ендокрини и репродуктивни систем, пре свега на пад квалитета сперме, и да може да изазове и смањење количине тестостерона и импотенцију.

Научници мушки стерилитет и сперму лошег квалитета повезују с повећаном опасношћу од рака тестиса.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 08. октобар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи