Откривена гробница цивилизације Моче

Екипа археолога открила је нетакнуту гробницу владара из доба пре Инка, који је живео пре 1.600 година, а која би могла да помогне да се реши мистерија старе цивилизације Моче.

Гробница названа Уака дел пуебло, ископана је у провинцији Ламбајеке, 770 километара северно од Лиме, у приобалној пустињи где је цивилизација Моче била на врхунцу процвата између 100. године пре нове ере и 600. године нове ере.

Налазиште показује сличности са комплексом Сипан, пронађеним у истој области Перуа пре 20 година, које се сматра једним од најзначајнијих светских археолошких открића последњих деценија.

На оба локалитета налазе се гробнице најзначајнијих припадника цивилизације Моче, коју карактеришу сложене технике градње и уметничка дела.

"Очито је реч о прворазредном открићу јер је пуно разрађене иконографије. Биће право задовољство проучити чињенице и упоредити их са подацима са локалитета као Сипан", изјавио је Ројтерсу канадски археолог Стив Бурже.

Бурже, који у том региону Перуа ради од 1986, навео је да је у гробници пронађено 14 круна, маски, комада накита и технолошки напредно уређених предмета од бакра.

Научници истичу и да је новооткривена гробница добро очувана, за разлику од многих других археолошких локалитета у Перуу који су били мета пљачкаша.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 16. октобар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи