Лубеница има сличне ефекте као вијагра

Једна хладна и свежа кришка лубеница може да има сличне ефекте као вијагра, лек против мушке импотенције, саопштили су амерички научници.

Лубеница има састојак "цитрулин", који поспешује производњу хемикалија у телу, а које помажу опуштању крвних судова, као што то чини вијагра, наводи се у најновијој студији научника из Тексаса.

Цитрулин, који се налази у јестивом делу лубенице, реагује заједно са ензимима организма. Они се потом мењају у аргинин, амино киселину која благотворно утиче на срце, крвоток и имунолошки систем.

"Аргинин подстиче другу хемикалију - азотну киселину, која опушта крвне судове, што у основи исто чини и вијагра, која лечи поремећај ерекције", наводи се у истраживању и додаје да лубеница није органски специфична као вијагра, али је "добро што може да опусти крвне судове без нежељених ефеката".

Научници упозоравају да лубеница не може никако да замени вијагру и да мушкарци који узимају тај лек, не треба терапију да замене лубеницом.

"То је откриће које је занимљиво, али лубеница не може бити супститут за медицинско лечење", додаје се у студији.

Азотна киселина може да помогне и у ублажавању тегоба упале грла, високог крвног притиска и других кардио-васкуларних проблема.

Лубеница садржи око 60 одсто цитрулина, наводе научници и додају да је неопходно појести најмање шест кришки лубенице да би организам добио довољно цитрулина за опуштање крвних судова.

Лубеница садржи и доста шећера који улази у крвоток и може да изазове грчеве.

Цитрулин се налази и у краставцу, али у знатно мањој количини.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 16. октобар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи