100 година од Тунгуске експлозије

Данас се навршава сто година од најачег, икада забележеног удара из свемира када је страховита експлозија у подручју реке Подкаменаја у области Тунгуска,Сибир, на површини од 2150 квадратних километара, покосила је 80 милиона стабала шуме.Тунгуски догађај још увек је мистерија.

Још увек се не зна поуздано да ли се на Земљу, тог давног 30.јуна 1908. у 7:40 ујутру, обрушио астероди или комета, али се зна да је тело долетело из свемира и на висини од 5 до 10 километара од тла експлодирало.

Процене пречника овог метеорита се крећу се од 60, 90, 190 па све до 1200 метара.

Према изјавама ретких очевидаца, удаљених скоро хиљаду километара од места догађаја, пре експлозије на небу се видео дуг светлећи траг заслепљујућег сјаја који се лагано кретао.

Након десет минута уследио је снажан бљесак, а онда се зачула серија јаких детонација.

Експлозија је имала снагу између 10 и 20 мегатона ТНТ и била је хиљаду пута јача од атомске бомбе која је унуштила Хирошиму.

Тунгуска експлозија је регистрована на подручју целе Европе и Азији, осцилације у атмосферском притиску након експлозије забележене су у Британији, а велике америчке опсерваторије су известиле да је прозирност неба месецима након експлозије била смањена.

Жртве ове експлозије нису забележене јер је метеорит погодио ненастањено подручје, али би, према речима стручањака, да је метеорит стигао на Земљу 4 сата и 47 минута касније, цео Санкт-Петербург био би уништен.

Теорије о експлозији

Након другог светског рата неколико истраживачких експедиција је испитивало место удара, али ни до данас није потпуно поуздано утврђена природа тела које је експлодирало.

Неке чињенице говоре у прилог мишљењима да се радило о астероиду, али никада није пронађен кратер који настаје од удара астероида.

У јуну 2007. екипа научника са Универзитета у Болоњи објавила је да је пронашла кратер од експлозије, али други научници сумњу у те налазе јер се ради о језеру пречника осам километара и за сада још није јасно да ли је оно заиста настало 1908. или је, како неки сматрају, старо најмање 5000 године.

Према неким стручњацима, експлозија је настала проласком мале црне рупе кроз Земљу, затим да је до експлозије дошло због судара грудве антиматерије са Земљином атмосфером или да се радило заправо о експлозији венземасљског свемирског брода.

Најстарија од свих алтернативних теорија настала је одмах у тренутку удара и по њој је експлозија означила коначан почетак краја света.

Ни после 100 година Тунгуски догађај није расветљен до краја највероватније јзато што је прва званична експедиција на место догађаја стигла тек 1927. године када су главни докази већ одавно нестали.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 16. октобар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи