Вакцина која продужава живот оболелим од рака плућа

Кубански научници произвели су вакцину која продужава живот оболелима од рака плућа. То је прва вакцина те врсте која је одобрена за употребу.

За сада се може добити само у болницама на Куби, а у току су клиничка испитивања у још неколико земаља. Од рака плућа, у свету годишње умре милион три стотине хиљада људи!

Шеснаест година требало је кубанским научницима да произведу вакцину која живот оболелих од рака плућа продужава пет месеци, ако се комбинује са уобичајеним начинима лечења. Током више од деценије дугих клиничких испитивања утврђено је да олакшава дисање и ублажава бол, а не изазива споредне ефекте као хемотерапија и зрачење.

Основа су јој два протеина која изазивају снажну реакцију имуног система оболелог и нападају ћелије рака.

Клиничка испитивања доказала су да вакцина продужава живот и даје бољи квалитет живота оболелих.Вакцину није могуће купити, већ се може примити само у болницама на острву.

У истраживачком центру у Хавани кажу да тамо могу да је приме и странци. Стручњаци у свету уздржано примају вест о успеху кубанских научника, оцењујући да треба време да се докаже њена ефикасност.

Истраживачки сектор на Куби један је од најнапреднијих у земљама у развоју. Крајем осамдесетих, влада је уложила милионе долара у лабораторије и центре за биотехнологију, од чега економија има значајне приходе.

Тако Куба извози вакцину за Хепатитис Б у више од тридесет земаља!

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 16. октобар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи