понедељак, 20.10.2008, 13:42 -> 13:46
štampajГојазни мање уживају у храни
Слабије активирање центара у мозгу за осећај задовољства могло би бити узрок појаве гојазности. За постизање осећаја пријатности потребно је конзумирање веће количине хране, показали су резултати истраживања групе научника са Универзитета у Тексасу.
Научници су одабрали групу гојазних девојака и оних с нормалном телесном масом, код којих су приликом конзумирања милкшејка, уз помоћ система за снимање мозга, утврђивали интензитет реакције делова мозга који учествују у стварању осећаја задовољства.
Истраживање је показало да код гојазних особа вероватно постоји генска промена у можданим центрима за осећај задовољства која утиче на смањење производње допамина, једињења које обезбеђује комуникацију међу можданим ћелијама (неуронима) и има улогу у стварању осећаја жеље и задовољства.
Током конзумирања хране ствара се допамин, а ниво осећаја задовољства доводи се у везу са количином произведеног допамина.
"Генске промене у центрима за задовољство не значе да ће особе код којих постоје бити и гојазне", истакли су аутори истраживања, чији су резултати објављени у америчком научном часопису "Сајенс".
Особе код којих су уочене промене, свакако су изложене већој опасности од повећања телесне масе, али се вежбама, контролом исхране и лековима може кориговати недостатак задовољства и на тај начин лечити гојазност, закључак је истраживања.
Упутство
Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.
Број коментара 0
Пошаљи коментар