Боре од сунца-непоправљиве

Поред опасности од рака коже, током сунчања, угрожена је и лепота, а последице се тешко отклањају јер креме са естрогеном не могу да утичу на смањење бора, нарочито оних које су изазване штетним дејством сунчевих зрака.

Кожу која је била заштићена од сунчевих зрака, креме могу подстаћи на лучење веће количине колагена-супстанце која кожу чини глаткијом.

Мећутим, кожа која је слабије излагана сунцу, иначе има много мање бора, навели су стручњаци са Универзитета у Мичигену.

"Најчешће желимо да се отарасимо бора са лица, шака и врата", рекла је Лора Рити, једна од челних стручњака истраживања.

Према њеним речима, резултати истраживања су изненађујући.

"Генерално, за естроген се верује да чини добро кожи. Многе компаније нуде производе на којима пише да естроген може да помогне у борби против старења коже. То је само делимично тачно. Он је делотворан само на деловима коже која није излагана сунцу", истакла је Ритијева.

Тим на чијем челу је била Ритијева, анализирао је 70 испитаника, жена и мушкараца просечне старости 75 година, али је било и оних који су тек прешли педесету.

Направљене су различите креме са естрадиолом-активним обликом естрогена, које су испитаници наносили на кожу на подлактицама и куковима три пута дневно током две недеље.

На куковима, који су углавном заштићени од светлости сунца, кожа која је третирана естрогеном почела је да ствара више колагена.

"Изненађујуће је да значајније промене у стварању колагена нису уочене, ни код жена ни код мушкараца након двонедељног третирања естрадиолом коже лица и подлактице са фото оштећењима", навели су аутори студије.

Само старење може изазвати појаву финих бора и опуштене коже, али када се томе додају оштећења изазвана дејством сунчевих зрака, резултат је сува кожа неједнаке пигментације.

Због оштећења које изазива сунчева светлост, ћелије коже престају да производе колаген, а "мртав" колаген утиче на то да кожа буде много наборанија.

Постоје креме и третмани који могу стимулисати кожу да ствара колаген.

Исти ефекат аутори студије хтели су да изазову употребом креме са естрогеном, али "естроген више нећемо узимати у обзир", објаснила је Ритијева.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 12. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи