Када користити магнетну резонанцу

Жене код којих је недавно откривен рак дојке, а биле су на прегледу на магнетној резонанци, у просеку су са три недеље закашњења започињале терапију и далеко чешће им је одређивана мастектомија него пацијенткиње које су лекари послали на мамограм, закључак је студије америчких научника.

"Магнетна резонанца можда није тако прецизна као што смо мислили. Терапије пацијенткиња које су биле на прегледу на магнетној резонанци, касниле су три недеље у односу на друге," рекао је доктор Ричард Бличер из Фокс Чејс канцер центра у Филаделфији.

"Поред тога што им је касније почињала терапија, забринути смо због тога што се после прегледа на магнетној резонанци женама се чешће препоручује, те се оне чешће и одлучују за мастектомију," истакао је доктор Бличер.

Лампектомијом се отклања тумор, руб околног нормалног ткива дојке и често лимфни чворови у потпазушној јами, док је мастектомија агресивнији захват којим се уклања цела дојка и лимфни чворови, ако се рак проширио на њих.

Према речима доктора Бличера, пацијенткиње којима је недавно дијагностикован рак дојке, укључујући млађе жене, поред прегледа на мамограму, упућиване су и на магнетну резонанцу.

Аутори студије хтели су да утврде да ли су ти додатни тестови имали утицаја на лечење пацијенткиња.

Податке 577 пацијентикња оболелих од рака дојке прегледали су радиолог, патолог, као и хирург, радиолог и онколог.

Пре операције уклањања тумора, 130 жена било је на магнетној резонанци, а од њих готово 28 одсто упућено је на мастектомију, док је у групи пацијенткиња које нису прегледане на магнетној резонанци 19,5 одсто имало мастектомију.

Након утврђивања величине тумора, пацијенткињама које су биле на магнетној резонанци у 80 одсто случајева рађена је мастектомија.

Доктор Бличер је навео да није јесно због чега је код тих пацијенткиња мастектомија чешћа него лампектомија, али да то може бити у вези са осетњивошћу магнетне резонанце за коју је познато да има више погрешних позитивних налаза.

"Уместо да се биопсијом утврди да ли је налаз тачан, жене и њихови лекари могу се определити за мастектомију због предострожности", истакли су аутори студије.

Истраживачки тим утврдио је и да је од постављања дијагнозе до операције пролазило у просеку 22,4 дана више него код пацијенткиња које нису биле на магнетној резонанци.

"Не могу да тврдим да закашњење од три недеље утиче на преживљавање пацијенткиње, али са сигурношћу могу да кажем да то тронедељно закашњење изазива узнемиреност оболеле жене", напоменуо је доктор Бличер.

Аутори студије проверавали су и да ли су додатни прегледи омогућавали лекарима прецизније предвиђање код којих пацијенткиња ће моћи да се уради лампектомија.

Студија је показала да магнетна резонанца није ништа прецизнија од стандардног мамограма.

"Веома смо се изненадили јер би приказ тумора на магнетној резонанци требало да буде прецизнији. Упркос тој прецизности, не можемо да одредимо код којих пацијенткиња треба да се ради инвазивније уклањање тумора," додао је доктор Бличер.

До сада није било много доказа да преглед на магнетној резонанци, који кошта 10 пута више него мамограм, може да утиче на спасавање живота.

"Прегледи на магнетној резонанци су корисни и требало би да се раде код жена које спадају у ризичну групу, али нису адекватни при рутинској процени рака дојке", објаснио је доктор Бличер.

Од рака дојке у свету оболи 1,2 милиона, а умре 500.000 жена и мушкараца годишње.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 12. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи