Кина лансирала сателит за временскe условe

Kина је лансирала два сателита који би требало да региструју промене у природи и на време укажу на долазак природних катастрофа, јавила је агенција Синхуа.

Како се наводи на веб сајту агенције, сателити су лансирани из Таијуан сателитског центра у провинцији Шансји, на северу Кине.

Они би требало да помогну у предвиђању временских услова, праћењу поплава, суша,  zемљотреса и других природних катастрофа.

"Лансирање ових сателита значајно помоћи у отклањању природних катастрофа", изјавио је заменик министра за заштиту природне средине Ву Сијаћинг.

Кину је ове године погодило неколико озбиљних природнх катастрофа у којима су погинуле десетине хиљада људи, уз велике економске штете.

Након прошлогодишњих најгорих снежних олуја у последњих 50 година, почетак ове године је обележио снажан земљотрес у провинцији Сечуан. Тада је погинуло више од 80.000 људи, а милиони  су остали без кућа.

Кина је преко САД користила сателитеске снимке како би, након земљотреса у мају успела да дође до оштећених путева, резервоара за воду и мостова.

Према информацијама државних медија, Кина је прошле године послала 43 сателита у орбиту, шест беспилотних летилица и свемирску сонду, саопштила је државна агенција.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 12. октобар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи