Болести срца узроковане у првим данима живота

Бебе чија се тежина у првим месецима након рођења брзо повећава, могу бити изложене већем ризику од високог крвног притиска касније у животу, упозорили су британски стручњаци.

Истраживачи су покушали да разумеју боље разлоге јављања високог крвног притиска, то јест хипертензије.

Мала тежина беба на рођењу такође се доводи у везу са повећаним крвним притиском током живота.

Аутори студије желели су да одреде да ли начин на који дете расте до пете године има утицаја на повећан ризик од хипертензије.

Истраживачи су пратили стање 679 особа у Британији старости око 25 година.

Резултати су показали да су они који су нагло добијали на тежини у првих пет месеци живота и поново од друге до пете године, били склонији високом систолном (горњем) крвном притиску.

Брзо добијање телесне тежине непосредно после рођења у вези је са повишеним дијастолним (доњим) притиском.

Систолни крвни притисак је притисак у артеријама када се срце контрахује, док дијастолни представља притисак између два откуцаја срца.

"Да бисмо разумели зашто неки људи имају висок крвни притисак касније током живота, морамо узети у обзир оно што се дешава одмах по рођењиу па све до фактора ризика код одраслог човека попут количине соли коју узима или гојазности," истакао је вођа британског истраживачког тима, Јоав Бен-Шломо са Универзитета у Бристолу.

Вредност притиска је променљива, зависи од доба дана и подложна је утицају спољашњих и унутарњих фактора. Те промене су последица активирања бројних механизама којима организам покушава да одржи одговарајући проток крви зависно од тренутних потреба организма.

Код просечног здравог младог човека, у периоду мировања, систолни притисак се креће око 120 а дијастолни око 80 милиметара живиног стуба (mmHg).

Ове вредности остају углавном непромењене до средине двадесетих година, а онда се обично постепено пењу.

Код просечног шездесетогодишњака систолни притисак износи око 140, а код просечног осамдесетогодишњака око 160 mmHg.

Висок крвни притисак, познат и као "тихи убица" због особине да годинама пролази неопажено, повећава ризик од срчаног удара и шлога.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 12. октобар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи