Вежбање поправља памћење

Редовна, умерена физичка активност може побољшати памћење код старијих особа и одложити почетак деменције, резултат је студије спроведене у Аустралији.

Истраживање објављено у Журналу Америчке медицинске асоцијације, обухватило је 170 испитаника старих 50 година и више, који су се жалили на потешкоће у памћењу, али нису боловали од деменције.

Подељени у две групе, испитаници прве групе, имали су задатак да умерено вежбају: шетају по 50 минута, три пута недељно, док преостали учесници нису били физички активни.

Након шест месеци, испитаници су радили тестове памћења, али и друге, попут теста у ком се захтева набрајање речи.

Група која је вежбала имала је далеко боље резултате.

"Истраживање је први доказ да физичка активност побољшава когнитивне функције старијих особа са субјективним и објективним благим когнитивним оштећењем", наводе стручњаци.

Корист од бављења физичком активношћу постала је очигледна 6 месеци након почетка вежбања, а трајала је 12 месеци после престанка вежбања.

Због дужег животног века људи, према неким проценама Светске здравствене организације, чак 37 милиона особа у свету живи са деменцијом, од којих је велики број случајева изазван Алцхајмеровом болешћу.

Због очекивања стручњака да број оболелих у наредних 20 година нагло порасте, траже се нови начини за одлагање почетка деменције.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 12. октобар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи