Сто година од рођења Валентина Глушка

Поводом обележавања 100-годишњице од рођења водећег руског конструктора ракетних мотора, академика Валентина Петровича Глушка у Русији и Украјини одржавају се бројне манифестације посвећене једном од пионира те трехнике.

Према речима шефа Роскомоса, Анатолија Перминова, Валентин Петрович Глушко је цео живот посветио ракетној техници, конструкцији снажних ракетомора на течно гориво и изградњи ракетно-космичких система.

"Његови радови дали су основу на лансирање првог вештачког сателита Земље и лет првог у свету космонаута као и других достигнућа Русије", рекао је Перминов обраћајући се скупу ветерана и сарадника организованом у славу Глушка у Москви.


Валентин Глушко је 20-тих приступио разради снажних ракетомотора, постао руководилац одељења које се после рата претворено у водеће предузеће за израду мотора, Конструкциони биро и индустрију "Енергомаш" која данас носи његово име, наводи агенција Итар тас.

Ракетни мотори увелико одређују могућност ракетоносача и захваљујући њима појавили су се ракетоносачи "Сојуз", "Протон", "Зенит", Енергија". На основама Глушкових пројеката грађене су међуконтиненталне балистичке ракете укључујући и штит, истакао је на скупу академик Борис Каторгин.

Лаурает пет ордена Лењина и великог броја државних награда, академик Глушко рођен у Одеси, за свој дуги век (умро у Москви 1989.) дао је непроцењив допринос руској науци.

Под његовим руководством саграђено је више ракетоносача, космичких система управљања, неколико модула орбиталне космичке станице "Мир".

Исто тако предводио је тим за усавршавање пилотских космичких бродова "Сојуз" и теретњак "Прогрес", а учествовао је у реализацији и програмима пилотских космичких летова укључујући и међународне.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 12. октобар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи