Брак продужава живот

Особе у браку су здравије од осталих одраслих, иако мушкарци помало нагињу ка "набацивању" по неког килограма више, кажу подаци које је објавио амерички Национални центар за здравствену статистику.

У извештају, заснованом на упоређивању здравствених података 125.000 особа, нису наведени специфични разлози али статистичари тврде да постоје две велике теорије.

По једној, брак штити здравље. Тако, на пример, брачни парови су успешнији кад је реч о економским ресурсима, социјалној и психолошкој подршци и охрабрујућем здравијем начину живота.

Друга теорија заснива се на могућности избора брачног партнера, на теорији да се здраве особе венчавају и остају у браку док мање здраве особе или не склапају бракове или ће се лако разводити, раздвајати "од стола и трпезе" и обудовити.

У суштини, ова веза између брачног и здравственог стања постоји без обзира на социо-економски статус, образовање, богатство или сиромаштво, где су људи рођени или етничку припадност - примећују статистичари.

Извештај је регистровао податак да је 11.9 одсто одраслих старијих од 18 година изјавило да им је здравље "подношљиво или лоше".

Око 10.5 одсто особа у браку изјавило је да им је здравље "подношљиво или лоше" док је тај проценат у другим групама много већи.

У ову категорију сврстало се и 19.6 одсто обудовелих особа.

Генерално посматрано, особе у браку ређе пролазе кроз здравствене кризе или обољевају и врло ретко упадају у понашања рискантна по здравље - сем ако се изузме склоност ка гојењу, посебно код мушкараца - закључили су лекари.

Установљено је такође да особе у браку ређе пате од болова у леђима, главобоља и психолошких стресова.

Такође међу њима има мање пушача и склоних пићу и ментално и физички су активнији од других људи.

Ипак, ове особе нису имуне од проблема с тежином: тренутно, више од половине одраслих у САД, 56.7 одсто, су претерано гојазни или болују од обеситаса.

Око 70.6 одсто мужева су гојазни, 48.6 одсто удатих жена су такође гојазне док је највећи проценат гојазних жена међу удовицама - 53.2 одсто.

Посебно је заниљиво откриће да је најнегативнији здравствени показатељ забележен код невенчаних парова који живе заједно за разлику од брачних парова.

Ови животни партнери чешће се жале на лоше здравље, на ограничену активност као последицу здравствених проблема, на болове у леђима, главобоље и, што је најважније, на забрињавајуће психолошке стресове - закључили су истраживачи.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 12. октобар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи