Снимљено "понашање" космичке тамне материје

Астрономи су успели да сниме јак судар група галаксија и надају се да ће то моћи да утиче на боље схватање космичких "невидљивих" тамних материја.

Користећи опрему опсерваторије "Чандра Екс-реј" (Chandra X-ray) НАСА-е и специјални свемирски телескоп Хабл, проучавали су групу, то јест кластер галаксија МACSJ0025.4-1222.

Астрономи су видели јасно одвајање тамне материје од уобичајене, што може дати неке одговоре око дилеме да ли тамна материја реагује и без утицаја гравитационих сила.

"Тамне материје у универзуму има пет пута више него 'обичне' материје," изјавила је Маруса Брадач са Универзитета Санта Барбаре у Калифорнији, која је била на челу научног тима.

"Током студије је потврђено да се ради о потпуно другачијој врсти материје, која није ни налик материји од које смо ми сачињени. Били смо у могућности да је проучавамо током снажне колизије два кластера галаксија," истакла је Брадачева.

Користећи оптичке слике које је забележио Хабл, стручни тим дошао је до закључка о дистрибуцији укупне масе тамне и регуларне материје у кластеру помоћу технике гравитационог увећавања.

Тај метод користи дисторзију коју маса изазива када светлост пролази поред другог објекта између посматрача и објекта посматрања. Тамна материја се не може директно видети, али има масу, те и гравитациону силу.

Снимци направљени у опсерваторији "Чандра Екс-реј," показују много јасније где се налазила "обична" материја у облику топлог гаса.

Током судара два кластера, а затим и припајања, брзином од више милиона километара на час, врели гасови кластера су се сударили и успорили, али тамна материја није.

Истраживачи студијом пручавају у ствари прошлост јер су галаксије MACSJ0025 од нас удаљене 5,7 милијарди светлосних година, а светлосна година је пут који светлост пређе током једне године, прецизније 9,6 трилиона километара.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 12. октобар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи