Интернет коначно приватна ствар

Компанија “Мајкрософт” најавила је да ће до краја ове седмице објавити пробну верзију “Интернет експлорера” која ће корисницима омогућити да лако спрече укућане да виде шта су радили на Интернету.

Како преноси "Њујорк тајмс", корисници нове верзије "Мајкрософтовог" програма за претраживање Интернета ће укључивањем опције "приватна претрага" (In Private Browsing) спречити особе са којима деле компјутер да виде шта су радили на Интернету.

Када корисник укључи ту опцију, компјутер неће чувати адресе сајтова, податке о Интернет претрази, као ни шифре и формуларе који су се појављивали током претраге, а на крају рада обрисаће и све податке које рачунар сакупи током претраге у такозваној "кеч" (cache) меморији.

Због потпуне заштите података, тај начин функционисања у јавности се зове и "порно начин" - "порн мод" (моде).

Друга пробна верзија "Интернет експлорера 8" пружаће и опцију "in private blocking", која ће кориснике обавештавати када наиђу на садржаје који чувају историју претрага појединачних корисника за потребе сајтова или оглашивача.

Укључивањем опције "In Private Subscription" корисници ће моћи да блокирају размену података са неким сајтовима.

"Мајкрософт" ће такође променити начин брисања историје претрага, тако што ће корисницима оставити могућност да за сајтове које су ставили на листу омиљених сајтова (Bookmarks) не избришу такозване "колачиће" (cookies), помоћу којих сајтови чувају податке о корисницима.

"Уколико делите компјутер са неким, користите рачунар на јавном месту или сте га позајмлили од пријатеља, некада не желите да други сазнају које сајтове сте посећивали", казао је програм менаџер "Интернет експлорера" Енди Цајглер.

Конкурент "Мајкрософта" "Мозила" (Mozilla) такође се труди да унапреди заштиту података у свом "Фајерфоксу" (Firefox) браузеру, па су руководиоци те компаније за почетак следеће године најавили нову верзију, која ће садржати опцију "private browsing" - приватна претрага.

Та опција корисницима ће омогућити не само да унапред одлуче да се подаци о предстојећим претрагама Интернета бришу, већ и да накнадно интернет читачу наложе да избрише све податке о претрази Интернета у претходних неколико сати.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 12. октобар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи