Најопаснији облик туберкулозе није неизлечив

Неадекватним лечењем подстиче се ширење туберкулозе екстензивно отпорне на лекове (XДР ТБ). Скоро трећина светског становништва заражена је бактеријом која изазива туберкулозу.

Иако су XДР ТБ неке раније студије проглашавале за неизлечиво обољење, амерички стручњаци са Медицинског факултета на Харварду су, у сибирском граду Томску, са успехом лечили готово половину грађана и осуђеника из локалног затвора оболелих од тог облика туберкулозе.

Обзиром на то, њихов закључак је да је за спречавање ширења XДР ТБ-а најважније побољшати лечење оболелих од других облика туберкулозе отпорне на више лекова (МДР ТБ).

Од 608 пацијената из Томска, оболелих од туберкулозе отпорне на више лекова, лечених између 2000. и 2004. године, код 29 је установљено да у ствари болују од XДР ТБ и да су претходно погрешно лечени.

XДР ТБ је отпоран и на тзв. "антибиотике друге линије" и мора се лечити месецима, па и годинама, коктелом антибиотика, а често и хируршки, да би се одстранили најинфициранији делови плућног ткива, напомиње амерички стручњак др Салман Кешавџи.

Светска здравствена организација (СЗО) је XДР ТБ идентификовала као глобалну опасност 2006. године, јер је то обољење досад дијагнозирано у 45 земаља, док је скоро трећина светског становништва заражено бактеријом која изазива туберкулозу, с тим што се активан облик болести јавља само код мањег процента тих људи.

Према подацима СЗО, сваке године у свету оболи 490.000 особа од туберкулозе отпорне на више лекова (МДР ТБ), која, ако се не лечи на прави начин, може да еволуира у "глобалну опасност" XДР ТБ.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 12. октобар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи