Лек за епилепсију као лек за мршављење

Лек за епилепсију, тестиран за примену у одвикавању од зависности, учинио је да гојазни лаборараторијски пацови ослабе, у експерименту који су спровели истраживачи из Националне лабораторије Брукхејвн, при министарству енергетике САД.

Њихово откриће не само да указује на лак начин излечења гојазности, већ показује да тај проблем има сличности са зависношћу од дроге, преноси Ројтерс.

Чак и пацови специјално одгајани да буду гојазни, губили су до 19 одсто тежине, док су они нормалне тежине губили 12 до 20 одсто масе после 40 дана током којих су добијали ињекције лека "вигабатрин", који је познат и под скраћеницом ГВГ.

"Када бисмо им давали ГВГ, они би постојано губили на тежини, а када бисмо престали, они би се опет постојано дебљали", каже једна од учесника истраживања Ејми Демарко. Она напомиње да, што је већа доза поменутог лека давана пацовима, то су они више слабили. Демаркова наглашава и да на пацовима нису уочене нежељене пропратне појаве примања "вигабатрина".

Овај лек фирме "Санофи Авентис", који се у Канади, Мексику и Британији продаје под именом "сабрил", сада се трестира на људима зависним од кокаина и метамфетамина.

Лек прекида лучење допамина у мозгу, који представља "награду" зависницима од дроге, а изгледа и зависницима од хране.

Главни узрок поновног узимања дроге код лечених зависника представљају подстицаји околине, а такви подстицаји су у сржи и тзв. поремећаја преједања, од којег пати добар део гојазних људи, објашњава вођа истраживања др Стивен Ђуи.

Британски офталмолози са Ројал Колеџа упозорили су у марту да "вигабатрин" може лоше да утиче на вид - сужавајући периферни вид и ограничавајући видно поље на друге начине, можда и неповратно. Др Ђуи, међутим, тврди да се те последице јављају код много веће дозе "вигабатрина" од оне која би евентулано била индикована за мршављење.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 12. октобар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи