2008. година хладнија него претходних пет

Првих шест месеци 2008. године било је хладније него исти период у претходних пет година. Цела година ће, према оценама стручњака, највероватније бити хладнија него претходне, иако су просечне температуре изнад историјског просека.

Глобалне температуре варирају у складу са природним циклусима, на њих утиче промена водених струја у океанима, а повремени падови нису доказ да се "глобално загревање не дешава," истакли су стручњаци Светске метеоролошке организације.

Један од узрока хладнијег времена ове године је глобални временски образац Ла Ниња (La Niñа) који следи ефекат периодично топлијег времена, Ел Ниња (El Niño).

"Велика је вероватноћа да ће ова година бити хладнија од претходних пет," навео је Омар Бадур, стручњак за климатске податке и праћење промена при Светској метеоролошкој организацији.

" Ла Ниња је утицала на временске прилике дефинитивно, али колико, не можемо да кажемо," објаснио је Бадур и додао да иако делује да су температуре више од просечних, ова година је до јула била хладнија него претходних бар пет година.

Просечна глобална температура до краја јула, била је 0,28 степени Целзијуса изнад просечне температуре за период од 1961. и 1990. године, што је ниже од свих година до 2000. године, истичу стручњаци.

"Наравно да смо на почетку године имали Ла Нињу и да је она утицала на то да температуре буду ниже, али она у последње време почиње да се креће ка неутралном стању," напоменуо је метеоролог Џон Хамонд.

Слабљење утицаја Ла Ниње током последњих месеци, могло би да доведе до повећања просечне глобалне температуре у другој половини године, додао је Хамонд.

Претходна деценија била је најтоплија од када постоје поуздани подаци, то јест од 1850-тих година, а просечна глобална температура виша је за 0,74 степена Целзијуса него пре једног века.

Међувладин панел о климатским променама при Уједињеним нацијама, прошле године, скренуо је пажњу јавности на очигледан проблем глобалног загревања и емисију гасова са ефектом стаклене баште која највероватније чини део проблема.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 12. октобар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи