Ране респираторне болести доводе до анксиозности

Респираторне болести у раном детињству у вези су са повећаним ризиком од анксиозног поремећаја у одраслом добу. Тачан узрок ове везе за сада је непознат.

Амерички стручњаци са Универзитета Колумбија дошли су до ових закључака проучивши медицинске досијее 720 одраслих људи, просечне старости 33 године.

Међу испитаницима, њих 45 је са годину дана доживело неку од респираторних болести, док је код 97 у седмој години живота постојала или сумња на респираторно обољење или је оно било утврђено, а уз то је 250 испитаника испуњавало критеријуме депресије, а чак 150 је пријавило да је прошло третман против депресије.

Научни тим установио је да је постојање респираторног обољења са четири месеца живота више од два пута повећавало ризик да се са 34 године буде на лечењу од анксиозног поремећаја.

Респираторна болест са годину дана живота повећавала је ризик каснијег лечења од анксиозности готово три пута, док је око прве и око седме године живота тај ризик повећавала повећевала чак 20 пута.

Постоје само претпоставке о томе шта је узрок везе између респираторних обољења у детињству и каснијег анксиозног поремећаја, а једна од њих је да је у питању недостатак имунолошког система који претходи и једном и другом обољењу, док по другој хипотези комбинација генетских ризичних фактора и ризичних фактора околине доводи до појаве ова два обољења код неких особа.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 12. октобар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи