Током испитивања у Индији страдало 49 деце

Клиничка тестирања нових лекова и терапија на Свеиндијском институту за медицинске науке (АИИМС) усмртила су 49 деце, од којих су многа млађа од годину дана. У Институту тврде да су пацијенти ионако били у стању “неизбежне смрти”.

Педијатријско одељење АИИМС-а је, у периоду од јануара 2006. до средине 2008., у клиничка испитивања укључило око 4.000 деце међу којима је стопа смртности била 1,18 одсто.

У Институту наводе да су се током истраживања, стручњаци АИММС стриктно придржавали предвиђеног протокола, а да сви смртни случајеви не могу да се припишу истраживањима, будући да су неки од пацијената били у стању у којем смрт представља "нормалан исход".

Сва истраживања обављена су уз одобрење етичког комитета ИЦМР-а, а тражено је и одобрење родитеља или старатеља деце на којима су вршена испитивања.

АИИМС није конкретно одговорио ком сталежу су тестирана деца припадала, већ је само констатовао да "ниједна студија није била селективно усмерена на децу ниског друштвено-економског статуса".

Међутим, у Удај фондацији, која је захтевала од института да обелодани информације, износе сумњу да су родитељи већине деце на којима су обављана испитивања биле сирмашне и неписмене особе, који тешко могу да схвате импликације клиничког испитивања.

Ова испитивања обављају се на пацијентима како би се утврдили ефикасност и безбедносни аспекти нове вакцине или терапије, а тест на пацијентима је последња фаза развоја лека, пошто је он претходно већ испитан у лабораторијама, на животињама и људима добровољцима.

Индија је постала водећа азијска дестинација за клиничка испитивања, а у последње време у тој земљи покренуто их је 139, према 98 у Кини.

Током 2007. влада је дала одобрења да 190 мултинационалних фармацеутских фирми на индијској територији обави испитивање нових лекова, као и да није било пријава било каквих штетних последица за учеснике у тим испитивањима.

Генетска разноликост индијског становништва, велики број пацијената, квалитетан лекарски кадар и болничке установе, као и ниски трошкови услуга, чине Индију привлачном дестинацијом за клиничка истраживања производа светске фармацеутске индустрије.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 12. октобар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи