Жвака стимулише нерве дигестивног система

Жвакаћа гума после операције дебелог црева добра је за повратак рада црева, саопштили су британски научници у најновијој студији објављеној у Британији.

Постоперативни илеус, или неспособност нормалног рада црева, често се дешава после операције неког органа абдомена.То може да узрокује бол и потенцијалне здравствене компликације.

Жвакање гуме може да буде ефикасно и јефтино средство за повратак нормалног рада црева, навели су научници из лондонске болнице Сент Мериз (Saint Mary's).

Стручњаци су анализирали податке 158 пацијената после операције дебелг црева. Неколико њих је жвакало гуму без шећера три пута дневно.

У студији се наводи да су пацијенти, који су жвакали гуму, брже повратили рад црева, од оних који нису узимали жвакаћу гуму.

 Научници су додали да жвакаћа гума стимулише нерве дигестивног система, тако што подстиче лучење гастроинтестиналних хормона и лучење пљувачке и секреције панкреаса.

 У истраживању се наводи да су неопходне додатне студије како би се открили сви благотворни ефекти жвакаће гуме.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 12. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи