Физичка слабост у директној вези са Алцхајмером

Степен развоја Алцхајмерове болести код старијих особа, било да пате од деменције или не, у директној је вези са њиховом физичком слабошћу, показало је истраживање стручњака са Медицинског центра при чикашком Раш универзитету.

Према њиховим налазима, физичка слабост међу старијим особама може да представља рани показатељ постојања абнормалног плака (наслага) у мозгу карактеристичног за Алцхајмерову болест, чак и пре него што се појаве проблеми с памћењем, пренео је Ројтерс.

Др Арон Бакман и његове колеге испитали су мозгове 165 људи осамдесетих година, који су умрли током учешћа у дугорочној студији познатој као "Рашов пројекат памћења и старења".

Док су биле живе, тим особама су сваке године тестиране физичке способности - снага стиска руке, време потребно да се пређе раздаљина од око 2,5 метара, телесни састав и осећај умора.

Установљено је да је ниво слабости испитаника са високим нивоом мождане патологије, карактеристичне за Алцхајмера, био два пута виши него код испитаника са ниским нивоом те патологије.

Петина особа обухваћених студијом (њих 36) патила је од деменције или показивала знаке губитка памћења.

Др Бакман напомиње како је интересантно да је физичка слабост била у вези са можданом патологијом карактеристичном за Алцхајмера и код испитиваних старијих особа које су показивале знаке деменције и код оних које нису.

"Ови налази чине вероватном могућност да Алцхајмерова болест доприноси физичкој слабости или да физичка слабост и Алћајмер имају заједнички узрок", каже др Бакман.

Чикашки тим сматра да плак у можданом ткиву можда утиче на оне делове мозга који су одговорни за моторику и једноставне покрете годинама пре него што се развије деменција.

Ова студија је показала да око седам одсто људи старијих од 65 година могу да се сматрају физички слабим.

После 85. године удео таквих пење се на 45 одсто.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 12. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи