Калифорнија гради највећу соларну електрану

Калифорнијска компанија Пацифик гас електрик (ПГЕ) је потписла уговор са два домаћа партнера о изградњи највеће соларне електране у свету, која ће имати инсталисану снагу од 800 мегавати и прикупљати сунчеву енергију са површине од 32,5 квадратних километра, објављено је у Сан Франциску.

Компанија ПГЕ намерава да подизањем те соларне електране до краја ове деценије повећа удео обновљивих врста енергије, у укупним властитим енергетским капацитетима, на 20 одсто.

Фирма Оптисолар, која је према уговору извођач радова, ће прво изградити соларну електрану капацитета 550 мегавата, користећи танке соларне панеле, а касније и други објект, са доданих 250 мегавата, на површини која је раније била фарма, у близини места Сан Луис Обиспо, које је подједнако удаљено од Сан Франциска и Лос Анђелеса.

Реализација овог пројекта требало би да омогући годишњу производњу електричне енергије од 1,65 милијарди киловат часова, што је довољно за уредно снабдевање струјом 239 хиљада калифорнијских домаћинстава просечне величине, у периоду од 12 месеци.

Калифорнија, која је привредно најјача савеза држава у САД и на седмом месту у свету по економском потенцијалу, настоји да што пре заузме водеће место на глобалној листи корисника електроенергије добијене из обновљивих извора.

Шпанија је за сад на врху те листе, јер има 23 такозване соларне фарме на којима се струја добија претварањем сунчеве у електричну енергију.

У Немачкој је у току градња соларне централне капацитета 40 мегавати, а у Аустралији се гради још већи такав капацитет, инсталисане снаге од 154 мегавата, преноси агенција ДПА.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 12. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи