Нaучници читају мисли

Америчка војска финансира истраживања у области - читања мисли. Циљ је пружање помоћи војницима који су у борбама претрпели повреде мозга или пацијентима који су преживели мождани удар.

Из САД стиже вест над којом се можда вреди замислити: америчка војска финансира истраживања у области - читања мисли.

Сврха таквог истраживања је пружање помоћи војницима који су у борбама претрпели повреде мозга или пацијентима који су преживели мождани удар, уз справу која би могла да препозна њихове мисли.

Постоји, међутим, забринутост да би истраживање могло да буде употребљено за испитивање непријатеља.

Научници, који су за те потребе добили четири милиона долара од америчке војске, истражују мождане сигнале како би покушали да дешифрују оно о чему нека особа мисли и коме она жели да упути поруку.

Научници користе технологију читања можданих таласа, познату као електроенцефалографија (ЕЕГ), која електродама постављеним на главу пацијента мери електричну активност мозга.

Волонтери у том експерименту на главу стављају капу са електродама и добијају задатак да мисле на реч коју им задају научници који потом анализирају мождану активност.

Научници се надају да ће у будућности успети да направе софтвер за препознавање мисли који ће омогућити компјутеру да "изговори" или откуца мисао неке особе.

"Од особе која слободно мисли до начина који открива о чему је размишљала деле нас године", рекао је главни истраживач Мајкл Д'Змура, шеф катедре за когнитивне науке Универзитета Калифорнија.

Пројекат је плод сарадње три универзитета - Калифорнија, Карнеги Мелон и Мериленд.

 

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 12. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи