Пренос информација брзином светлости

Швајцарски истраживачи, са универзитета у Женеви, извели су експеримент који доказује да се информације могу преносити брзином већом од светлосне.

Научници су проучавали појаву квантне "замршености", у којој је квантно стање честица у међусобној корелацији, иако су честице удаљене у простору.

Као последица описане појаве настаје корелација између физичких својстава честица. До сада, наиме, још није разјашњено шта се заиста дешава у време квантне "замршености."

У новом експерименту научници су "замрсили" два фотона, а затим их раздвојили и оптичким каблом усмерили из Женеве у два насеља међусобно удаљена 18 километара.

Током "путовања" фотона мерена је њихова "боја" (дужина таласа), која се сагласно теорији квантне механике мењала. Необично је било да су се карактеристике обе честице мењале истовремено, као да је сваки фотон могао да "осећа" понашање другог.

Прорачунима је доказано да је хипотетички фактор, морао да се креће брзином 100 хиљада пута већом од брзине светлсоти.

Аутори истраживања сматрају да физичари морају прихватити тезу да у природи постоји таква могућност и сачинити одговарајуће моделе. Могуће је и да су фотони добили исту информацију пре него што су усмерени из Женеве, али мерења научника доказују да до тога није дошло.

Могућност преноса информација брзином већом од светлосне није у супротности са квантном теоријом, али механизам те појаве требало би тек да се разјасни, пише часопис "Натуре", у коме су објављени резултати истраживања.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 13. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи