Океани без кисеоника

Делови дна океана уз обалу који имају толики мањак кисеоника да већина морског живота ту не може да преживи, названи "мртве зоне", шире се у свету забрињавајућом брзином, упозорили су амерички научници.

Главни кривци за тај тренд су азот и фосфор из вештачких ђубрива, који доспевају у приобалне воде тако што их са пољопривредних поља односе потоци и реке, наводи се у студији објављеној у стручном часопису "Сајенс", пренео је Ројтерс.

Азотни спојеви настали сагоревањем фосилних горива, посебно у електранама и аутомобилима, такође доспевају у земљу, а одатле и у приобалне воде, објаснили су научници.

Само током ове деценије је број "мртвих зона" у приобаљу порастао за око једне трећине, на 405 у свету, а скупине тих зона су примећене уз обалу САД и Европе.

Све зоне заједно заузимају површину од 250.000 квадратних километара.
Највећа зона на свету, површине 80.000 квадратних километара, налази се у Балтичком мору, док се друге две по величини налазе у Мексичком заливу, код ушћа реке Мисисипи, и у делти реке Јангце, у Кини.

Мртве зоне настају кад превелике количине храњивих твари, а посебно азота и фосфора, доспеју у приобалне воде и подстакну нагли раст алги. Кад оне одумру и потону на морско дно, обезбеђују одличан извор хране за бактерије, које троше кисеоник из околне воде.

Као резултат тога, настају велика подручја морског дна са количином кисеоника недовољном за опстанак већине морских живих врста.



 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 13. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи