Од креме рак коже

Неке лако доступне креме могу изазвати туморе коже, за сада код мишева, а научници тек треба да покажу могу ли узроковати негативне промене на кожи и код људи.

Неколико крема је изазвало рак коже код специјално гајених мишева, али нису били у питању меланоми већ други тип рака који напада одређене ћелије коже.

Такви тумори спорије расту, лече се са великим успехом, а од њега умиру само пацијенти који нису уклонили тумор.

Ален Конеј и тим његових колега са Универзитета Ратгерс у Њу Џерсију, до открића су дошли током испитивања употребе кофеина у превенцији рака коже.

"Случајно смо дошли до тога. Хтели смо безбедну крему у коју би могли да ставимо кофеин," навео је Конеј.

Тестирали су специјално гајене албино мишеве који су склони обољевању од рака коже.

На почетку студије, мишеви су изложени ултравиолетној радијацији да би се симулирали ефекти код људи који су се у прошлости неко време интензивно излагали сунчевој светлости, а потом престали.

Такав начин понашања присутан је ког великог броја људи који током живота схвате да леп, преплануо тен има превисоку цену.

Аутори студије одлучили су да прво испитају креме и открили су да су све четири које су користили изазвале раст тумора код мишева.

Иако се не зна тачно шта је изазвало појаву тумора, научници сумњају на минерално уље и натријум лаурел сулфат.

"Волели бисмо да схватимо механизам. Најважније је да утврдимо да ли су те креме канцерогене и за људе," истакао је Конеј.

Лабораторија у којој је страживање спроведено није предвиђена за испитивање дејства производа на људе.

"Не мислим да људи треба да се боје јер је ово била студија о дејству крема на мишеве и још није утврђено да ли исто важи и код људи," став је истраживача.

Други експерти су исказали сумњу у резултате студије.

"То је прилично вештачка ситуација када кожу миша третирате УВ зрацима да би се изазвао рак," тврди Керол Сикора, директорка центра "Канцер партнера" (Cancer Partners U.K) у Великој Британији.

Доктор Џонатан Риз, експерт за дерматологију на Единбиршком универзитету у Шкотској, мишљења је да се рак коже који није меланом, веома често јавља код људи и да је у готово 100 одсто случајева излечив.

Конеј је истакао да су мишеви често коришћен модел код испитивања рака коже, али се сложио да не репрезентује особине људске коже и понашање људи.

Конеј и његов тим су од фирме Џонсон и Џонсон (Johnson & Johnson) тражили да направи крему без састојака у које истраживачи сумњају.

Користећи састојке који се најчешће користе у хидрантним кремама, Џонсон и Џонсон, направио је крему за коју је утврђено да не изазива туморе код мишева.

Универзитет Ратгерс и Џонсон и Џонсон, патентирали су заједнички нову крему, али се још не зна да ли ће се наћи на тржишту.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 13. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи