Прети још један вирус птичијег грипа

Док се стручњаци широм света припремају за евентуалну пандемију птичијег грипа, до које би дошло мутирањем вируса Х5Н1, један други вирус овог обољења, Х9Н2, такође би могао да запрети човечанству.

Тестирајући вирус Х9Н2, амерички научници су закључили да би уз мале мутације вирус био способан да се шири међу људима.

Већина стручњака за грип слажу се да је нека врста пандемије, односно смртоносне глобалне епидемије, пре или касније неизбежна.

Вирус Х9Н2 се такође најчешће јавља код птица, али се може наћи и међу свињама и другим животињама у Европи и Азији. Досад се од њега разболело најмање четворо деце у Хонг Конгу. Грип се код њих јавио у благој форми.

Научници су тестирали вирус Х9Н2 на афричким творовима, животињама чији је биолошки систем врло сличан људском кад је у питању грип.

Само једна мутација учинила је поменути вирус много заразнијим и опаснијим, тако да се знатно лакше преносио са твора на твора.

Грип се такође лакше преносио с једне на другу животињу кад би оне истовремено бивале заражене и вирусом Х9Н2 и вирусом Х3Н2 (који изазива сезонски грип код људи).

То што је било вештачки изазвано у лабораторијским условима, могло би да се деси и у природу, упозоравају амерички стручњаци.

Према подацима Светске здравствене организације постоји на стотине врста вируса птичијег грипа али су, колико се зна, само четири врсте досад изазивале инфекције и међу људима - Х5Н1, Х7Н3, Х7Н7 и Х9Н2.

Засад је главни "осумњичени" вирус птичијег грипа, који би могао да изазове пандемију међу људима, Х5Н1.

Овим вирусом се од 2003. заразило 385 људи, од којих је 243 умрло. У неким деловима света тај вирус се учаурио међу птицама и живином.

Досад је Х5Н1 усмртио или је због њега побијено 300 милиона птица и живине.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 13. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи