Истраживања и изложба о Винчи

На најмоћнијем балканском неолитском локалитету Винча код Београда у току је редовна кампања летњих истраживања и упознавања студенаната арехологије са радом на терену.

Према речима једног од вођа овогодишњих ископавања арехолога Народног музеја у Београду, Аце Ђорђевића, реч је о раду на кући из сектора " Винча Ц", или разумљивије речено из периода развијеног неолита, пре око 5000 година.

Господин Ђорђевић је у он лајн изјави за сајт www.rts.rs казао да је Винча својим "културним слојем" дебелим преко 8 метара дефинитивно најмоћније неолитско насеље балканског неолита и да су се њени културни утицаји ширили не само на јужну и југоисточну Европу, него према многим показатељима и на централни и северозападни део старог континента.

Да будем јесан, Винча је у периоду неолита за Европу, била оно што је био и  Париз у 19. и 20. веку или сада у 21. веку Њујорк за светску културу, рекао је Аца Ђорђевић .

Ова кампања иде у склопу обележава 100 година почетака истраживања Винче, која је јуна 1908. године започео један од пионира српске арехеолгије, професор Милоје Васић.

Тим поводом у току је припрема велике ретроспективне изложбе посвећене стогодишњици истраживања Винче и њеном културном утицају на развој европске праисторијске, али и свеокупне цивилизације.

Изложба ће бити отворена крајем октобра ове године у галерији САНУ.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 13. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи