Низак ниво Д витамина може да штети

Истраживања показала да низак ниво Д витамина доводи до 26 одсто већег ризика од смрти из било ког узрока. Чак око 50 одсто америчких мушкараца и жена имају Д витамина у крви испод оптималног нивоа.

Оптималан ниво Д витамина у крви је 30 нанограма по милилитру, међутим, око 41 одсто мушкараца и 53 одсто жена у САД имају Д витамина у крви испод тог нивоа.

Низак ниво Д витамина повећава ризик од дијабетеса, високог крвног притиска и неких канцерогених обољења, показала су ранија истраживања, али није било сигурно да ли мањак тог витамина дословно повећава ризик од смртног исхода.

Како би то проверили, истраживачи са Универзитета Џон Хопкинса у Балтимору су анализирали податке од око 13.000 учесника здравствене студије коју су својевремено обавили амерички Центри за превенцију и контролу болести.

Хиљадама испитаника је, између осталог, у периоду од 1988. године до 1994. године редовно мерен и ниво Д витамина у крви, а праћени су све до 2000. године.

Током скоро девет година од почетка студије, умрло је 1.806 испитаника, од чега њих 777 умрло последица од кардиоваскуларних болести.

Балтиморски стручњаци су установили да је код испитаника са најнижим нивоом Д витамина у крви, испод 17,8 нанограма, стопа умирања била за 26 одсто већа него код оних са највишим садржајем поменутог витамина у крви, односно 32,1 нанограм.

Још неки од показатеља, који поткрепљују тезу о постојању везе између садржаја Д витамина у крви и повећаног ризика од смрти, су срчани инфаркти и други проблеми са срцем који су чешћи зими, кад је природно садржај Д витамина у крви мањи.

Осим тога, прогноза преживљавања рака је боља уколико је болест дијагнозирана лети, кад је садржај Д витамина у крви природно виши.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 13. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи