Бајкал открива тајне

Откривени нови облици живих организама у Бајкалском језеру, раније непознатих науци. "Плаво сибирско око" скривало је плави сунђер, неизучени примерак једног од најпримитивнијих вишећелијских бескичмењака.

Живи организам, до сада непознат науци, откривен је током операције зарањања подмoрница "Мир-1" и "Мир-2" у Бајкалско језеро, изведене у оквиру истраживања најдубљег и најстаријег језера на свету.

У току зарањања на површину су изнети фрагменти материјала с дна као и неколико сунђера, најпримитивнијих вишећелијских бескичмењака, који живе на дну Бајкала.

"При анализи једног од сунђера закључено је да је то раније неизучени облик бајкалских ендема - плави сунђер", изјавио је представник Фонда за очување језера Бајкал.

Први природњаци су сматрали сунђере биљкама, а прве животињске особине сунђера су описане 1756. године и потврђене 1765. године када је уочен проток воде кроз тело сунђера, као и покрети отвора на телу.

Иако сунђери припадају вишећелијским животињама, они нису прави вишећелијски организми јер немају ткива.

Није први случај да у време научне експедиције на Бајкалу истраживачи срећу науци непознате живе организме.

Директор Лимнологичког института сибирског одељења РАН, академик Михаил Грачев, учесник експедиције, изјавио је да су током урањања на дну Баргузинског залива, највећег залива Бајкала, учесници експедиције открили црва за којег се претпоставља да је неизучен организам.

Истраживање Бајкалског језера, дома око 1.700 биљних и животињских врста, требало би да траје две године, а планирано је више од 160 зарањања.

Језеро с југа источног Сибира, најдубље је језеро наше планете а 1996. године је стављено на листу светске баштине.

Бајкал, познат под називом "плаво сибирско око", како се оцењује, стар је између 20 и 30 милиона година, и у њега се улива преко 300 река. Међутим, из језера истиче само једна река - Ангара, десна притока Јенисеја.

Тајну порекла језера научници покушавају да одгонетну већ 300 година.

Повезане вести:

Руси на дну најдубљег језера на свету

Мисија истраживања Бајкалског језера накратко суспендована

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 13. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи