Дебљина је "заразна"

Дебљина може бити "заразна", показало је истраживање међународне групе научника, које је установило да се многи људи са вишком телесне тежине пријатније осећају окружени себи сличнима.

Ово, донекле може да објасни рапидан раст броја људи са тежином већом од препоручене у свету, закључили су научници.

Они објашњавају да је норма, по којој се одређује особа просечне тежине из године у годину све већа, што представља "врзино коло дебљине".

"Закључили смо да је људско понашање у великој мери мотивисано упоређивањем. Уколико то не схватите, тешко ћете разумети навалу прекомерне тежине у свету", изјавио је истраживач Ендру Освалд са бритаснкг универзитета у Ворвику. Он сматра да је "разумевање социологије дебљине много важније од разумевања биологије".

Прошле године урађена је студија која је показала да је много вероватније да ће дебели бити они људи чији су пријатељи и чланови породице људи са вишком тежине.

У најновијој анализи, представљеној ове седмице, они су упоредили податке из 29 европских земаља.

Подаци су показали да више од трећине Европљана мисли да су претешки, а да проценат расте пропорционално са образовном структуром испитиваних.

Међутим - а ово је нарочито очигледно код жена - задовољство сопственом тежином је у директној зависности од просечне тежине жена њихових година у њиховом окружењу.

И дебели мушкраци су били задовољнији уколико су се кретали у кругу оних који баш нису витки.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 13. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи